Riens Meijer
Veranderingseconoom

Crisis of geen crisis, Nederland blijft een ondernemersland

Door Hans Appel in www.pluspost.nl 

'We zitten in zwaar economisch weer. En hoe je het ook wendt of keert, we zullen het best allemaal gaan merken. Wat me een tikkeltje gaat tegenstaan, is dat we niets anders meer horen dan dit slechte nieuws. Je kunt geen krant openslaan, geen radio horen, geen televisieprogramma zien, of de financiële ramp komt over je heen. Nu krijg ik herhaaldelijk te horen dat ik een ‘positivo’ ben (wat ik overigens als een compliment beschouw). En ook in deze moeilijke tijden blijf ik trouw aan deze instelling'.

Nieuwe innoverende ideeën

'Wat me opvalt is dat ik relatief veel ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf ontmoet die nog steeds nieuwe innoverende ideeën willen concretiseren. Ook startende ondernemers komen langs. Dat zijn dan over het algemeen HBO-studenten die een eigen bedrijf willen starten, maar toch. In het algemeen zijn de mensen die ik ontmoet bezig met het bedenken van nieuwe of vernieuwde producten en diensten die gebruik maken van technologie, nieuwe technologie. En in het geval dat ze mij bezoeken gaat het vaak om intelligente sensortechnologie. Ze laten zich niet afschrikken door het algemene malaise-denken. Zij zien de mogelijkheden die het inzetten van nieuwe technologie biedt en willen hun kennis en creativiteit omzetten in concrete, tastbare dingen. Zij doen een beroep op subsidiefondsen van de overheid en weten bedrijfssponsoring te verwerven om voldoende middelen te vergaren waarmee ze in het geval van een ’startup’ hun bedrijf kunnen starten'.

Aanpakken met niet te stuiten enthousiasme

'Maar ook ervaren ondernemers uit het MKB zijn hun passie voor innovatie niet verloren. Ik geef toe, in de beperkte aantallen lijken het wellicht uitzonderingen, toch word je heel opgewekt van enthousiaste ondernemende mensen die zich nog steeds vastbijten in hun vernieuwende ‘dromen’.
Juist het ‘handelsland’ Nederland heeft ondernemers die het gevoel voor handel en hun kennis voor technologie combineren. Eventueel aangevuld met enig toegepast onderzoek dat ze via HBO-instellingen kunnen krijgen, laten deze ondernemers zien dat zij niet bij de pakken neerzitten. Niet laf, achteruit in hun stoel hangen en slechts kritiek uiten: ‘te weinig hulp, te weinig aandacht, te weinig overheidsondersteuning’. Nee, zij pakken aan met een niet te stuiten enthousiasme'.

'Zou het onze Nederlandse aard zijn, ons rebelse karakter waar wij in de wereld bekend om staan? Zouden wij, Nederlandse ondernemers, juist in tijden van tegenspoed excelleren? Maar zouden wij daar over het algemeen dan ook niet voor durven uitkomen? Immers je steekt je nek niet boven het maaiveld uit!'

Optimistisch

'Ik blijf optimistisch geloven in, en communiceren over, de positieve energie die deze tijden met zich mee brengen. Laten we dat allemaal doen en juist hen die zich met extra energie inzetten voor vernieuwing (innovatie) van harte helpen en ondersteunen. Op die manier gaan we vast dat economische zwaar weer met glans overwinnen'.

Hans Appel,
Chief Technology Officer Sun Microsystems en Lector Hanzehogeschool Groningen en het Hanze Institute of Technology in Assen

Bookmark and Share

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

U kunt geen reacties meer plaatsen op dit artikel.