Riens Meijer
Veranderingseconoom

Maak gebruik van je persoonlijke freelance-team

door Tony de Bree

Zoals in veel publicaties te lezen valt is het MKB de kurk waarop onze Nederlandse economie drijft. En daarnaast kent ons land veel ZZP-ers in deeltijd of in voltijd. Waaronder veel mensen die thuis werken. Nou is het mooie van een klein bedrijf of van het zelfstandig ondernemer zijn dat je weinig hoeft te vergaderen, en dat je na kort overleg met jezelf snel van strategie kunt veranderen en een ander verdienmodel kunt kiezen. En dat is nu hard nodig. Om de crisis te overleven.
De klanten verlangen immers van u dat u ze helpt om kosten te besparen door innovatief te zijn. En zoals een advertentie die ik onlangs las, meldde “creëer een voorsprong door nu te investeren. Met de juiste processen bespaart u kosten  en blijft uw organisatie sterk en flexibel.”. En een flexibele outsourcing-strategie hoort daar zeker bij. En dan kan nu.

Outsourcing

Nou denken velen onder ons dat outsourcing iets is voor grote organisaties. Maar dat is niet zo. Een van de grootste mogelijkheden voor MKBers en ZZPers is het outsourcen van allerlei taken naar een of meer van de miljarden “nieuwe kapitalisten”(de “knowledge workers”) op de wereld zoals Peter Fingar ze noemt in “Extreme Competition”.
Het principe is eigenlijk heel simpel zoals ik zelf door schade en schande heb mogen ondervinden de afgelopen 5 jaar: u moet zich gaan richten op de dingen die alleen U kunt doen. Ik maakte in het begin ook de fout door te denken dat ik de dingen moest doen die ik zelf kon doen, maar dat is niet slim. Zonde van de tijd en veel te duur (u woont immers in Nederland dus de opportunity-costs zijn hoog in vergelijking met andere landen).
U moet u richten op die taken die uw eigen tijd en inspanning vereisen; dit zijn immers de zaken in uw onderneming die alleen U kunt doen of waarmee u zich kunt onderscheiden. Al het andere is te krijgen. Snel, met een topkwaliteit en tegen lagere kosten dan de meeste van uw Nederlandse en Europese concurrenten.

Persoonlijk freelance-team

En hiermee kom ik op terug  op het idee van een outsourcing-strategie voor uw MKB- bedrijf.  Succesvolle ondernemers zijn in staat gebleken om succesvol te zijn en te blijven ondanks te crisis door gebruik te maken van hun eigen virtuele team van hooggekwalificeerde medewerkers. Die freelancers zijn van hoge kwaliteit, leveren snel en tegen veel lagere kosten.
Voordeel? Met behulp van uw persoonlijke freelance-team kunt u veel meer doen in minder tijd dan als u dat zelf of met behulp van dure krachten in Nederland zou doen. Als u goed om u heen kijkt in de virtuele wereld zult u net als ik ontdekken dat u experts op ieder willekeurig terrein kunt inhuren die net zo goed zijn zo niet beter EN tegen lagere kosten dan de mensen, bedrijven en diensten die u nu inhuurt c.q. afneemt. Op die manier spaart u veel geld, maar vooral tijd. Korte “tijd-tot-klant” dus.

U hebt als het ware een grote “virtuele” organisatie van freelancers achter u staan in verschillende tijdzones zonder de “lasten” van mensen in vaste dienst.

Tony de Bree is bankier en on-line ondernemer, en schrijft een webdagboek van een bankier