Riens Meijer
Veranderingseconoom

Koersen van stamcelonderzoekbedrijven exploderen

Koersen van stamcelonderzoekbedrijven exploderen

door Michael Toorop

Het aantreden van President Obama betekende op veel fronten een breuk met het verleden van zijn voorganger George Bush, en niet in de laatste plaats voor het stamcelonderzoek. In 2001 voerde Bush een restrictie in voor dit onderzoek. Er zijn drie soorten stamcelonderzoeken, maar de angel zit ‘m in het onderzoek naar embryonale cellen.
Er mocht geen overheidsgeld gebruikt worden buiten de beperkte research die nog was toegestaan. Obama maakte in mei van dit jaar een eind aan deze beperkingen waardoor weer diepgaand onderzoek mogelijk werd naar bijvoorbeeld diabetes, hartziekten en Alzheimer.

Enorme koersstijgingen
Inmiddels heeft het Amerikaanse National Institute of Health dertien nieuwe onderzoeken goedgekeurd en er liggen nog 96 projecten op de plank.
Deze ontwikkelingen missen hun uitwerking op de aandelen in deze sector niet. Zo lijken de koersen van bedrijven als Opexa Therapeutics te exploderen. De prijs van een Opexa aandeel is al bijna 3000% gestegen. Het bedrijf richt zich met haar stamcelonderzoek op multiple sclerosis (MS) en diabetes.

Een andere hoogvlieger is StemCells Inc. wiens koers ruim 1500% is gestegen. Ook voor StemCells geldt dat het bedrijf verliesleidend is. Er zijn ongetwijfeld prachtige kansen in het verschiet, maar zolang de kassa voor de te vinden medicijnen nog niet gaat rinkelen blijft het nog wel 'tasten in het duister'

Michael Toorop is managing partner van Persist Global Wealth Management

Deze bijdage is een samenvatting van een artikel dat eerder verscheen in Plus Post >> 

Bookmark and Share

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

U kunt geen reacties meer plaatsen op dit artikel.