Riens Meijer
Veranderingseconoom

Internet-leesvirus op basisscholen

Internet-leesvirus op basisscholen

Kinderen op basischolen die meededen aan Leesvirus.nl bleken met meer plezier te lezen dan kinderen die op de traditionele manier leesonderwijs krijgen. Dat blijkt uit een evaluatie van dit internet-leesproject in de noordelijke provincies dat in 2009 startte. De deelnemende kinderen van 110 scholen waren enthousiast over de (internet)opdrachten die ze kregen. Ook op het gebied van technisch lezen bleken met name jongens een duidelijke vooruitgang te hebben geboekt. Op grond van deze resultaten is besloten het project in 2010 voor te zetten

Het project Leesvirus is ontwikkeld op initiatief van Biblionet Drenthe en wordt uitgevoerd in samenwerking met de plaatselijke bibliotheek. Half januari 2010 gaat het project weer van start in Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland. Alleen in Drenthe doen al ruim 140 scholen mee.
Leesvirus.nl is een ICT-leesproject voor kinderen uit groep 6 van de basisschool. Het duurt 10 weken en wordt per gemeente georganiseerd. De lokale bibliotheek coordineert het project, en zorgt voor een feestelijke afsluiting in april. Er doen dit jaar in totaal ruim 110 scholen mee met ca. 2800 leerlingen.

Boektoppers
In 10 weken lezen de kinderen van de deelnemende scholen 10 boektoppers die zorgvuldig zijn uitgekozen, rekening houdend met niveaus en interesses van de leerlingen.
De kinderen lezen de boeken (niet ieder kind hoeft alle titels te lezen) en ze wisselen via leesvirus.nl leeservaringen uit.
Kinderen kunnen op elkaar reageren. Als een kind in het onderdeel 'boekenlijst' op een titel klikt, komt het terecht op de pagina met informatie over die titel en de mogelijkheid om met elkaar te discussiëren over dat boek. Ook kunnen de kinderen een rapportcijfer geven aan het boek.

Leesvirusquiz
In het onderdeel 'galerie' kunnen kinderen plaatjes en tekeningen plaatsen en bekijken. Het startsein voor het plaatsen van plaatjes wordt in de leesvirusquiz gegeven. 8 weken lang staan iedere maandag twee nieuwe vragen op leesvirus.nl.
De vragen gaan over de boeken of over een thema uit de boeken. Bij het beantwoorden van de vragen hebben de kinderen de boeken nodig en internet. De vragen kunnen direct op leesvirus.nl ingevuld en verstuurd worden en ook de antwoorden en tussenstand zijn daar te vinden. De quiz is een (spannende!) competitie tussen de scholen in een gemeente en de winnaar wordt bekend gemaakt op het slotfeest.

Meer informatie over het leesvirusproject vindt u hier >>

Bookmark and Share

Reacties

marjolein | 13-04-2010 om 16:07 uur

Ik vind het op zich een erg leuk project. Maar met alle ict- en multimediatechnieken die er momenteel zijn... waar blijft de downloadmogelijkheid of een embedded code voor het Leesviruslied?

Reageren

U kunt geen reacties meer plaatsen op dit artikel.