Riens Meijer
Veranderingseconoom

'CEO-job gaat steeds meer lijken op opera-uitvoering'

'CEO-job gaat steeds meer lijken op opera-uitvoering'

De Telegaaf heeft op de pagina Stop de Crisis aandacht besteed aan de opvattingen van Riens Meijer over de kredietcrisis: "Verandering en vernieuwing worden door velen verafschuwd. Toch kunnen we er niet onderuit, meent veranderingseconoom Riens Meijer. Volgens hem staan we aan de vooravond van een drastische verandering in de economische geschiedenis. Meijer geeft op stopdecrisis.nl alvast een voorproefje van zijn nieuwe boek 'Nederland in de 21e eeuw', waarin hij in gaat op de veranderingen die het land moet doormaken om de crisis goed te boven te komen", aldus De Telegraaf.

We staan volgens Meijer aan de vooravond van een drastische verandering in de economische geschiedenis; van het Industriele Tijdperk naar Kennis- en innovatietijdperk. ,,Te weinig mensen zijn zich bewust dat we in een compleet nieuw tijdperk zijn beland." Dat nieuwe tijdperk zorgt voor een noodzaak tot veranderen, die net zo'n impact zal hebben verwacht Meijer als de Industriele Revolutie in de negentiende eeuw. ,,Nu wij van de industriële maatschappij naar een kennismaatschappij zijn opgeschoven, wordt het steeds duidelijker dat de recepturen van het kapitalisme die bij het Industriële tijdperk pasten hun werking hebben verloren."

Ondernemers moeten in deze unieke overgangsituatie (weer) het voortouw nemen, meent hij. ,,De Nederlandse mentaliteit, kennis en ervaring als handelsnatie sluiten namelijk naadloos aan op de nieuwe kansen die zich in hoge mate in het Kennis- en Innovatietijdperk gaan voordoen."

Voorproefje nieuw boek Meijer
Hieronder treft u alvast een voorproefje aan uit Meijers nieuwe boek 'Nederland in de 21e eeuw' dat in 2010 verschijnt:
Er is door belangrijke veranderingen ten gevolge van de overgang van het Industriële tijdperk naar het Kennis- en Innovatietijdperk een nieuwe werkelijkheid ontstaan. De betekenis voor ondernemingen van deze fundamentele veranderingen zijn onder meer:

Aan de top

Innovatie

Kennis
Succes of falen zal de komende decennia meer dan ooit afhankelijk zijn van de kennis, kunde en inzichten van mensen. Ons huidig onderwijs systeem is nog steeds afgestemd op de eisen van het Industriële tijdperk en voldoet daarom niet of nauwelijks aan de eisen en kansen van het Kennis- en Innovatietijdperk. Ondernemingen zullen daarom eigen initiatieven moeten ondernemen om de kennis van hun kenniswerkers te vergroten en te focussen op de kansen van de 21ste eeuw.

In de onderneming


Dit artikel is geschreven door Marleen Bakker, journaliste van De Telegraaf en is daar eerder verschenen op de pagina
Stop de Crisis

Bookmark and Share

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

U kunt geen reacties meer plaatsen op dit artikel.