Riens Meijer
Veranderingseconoom

Prof. Dr. Celeste Wilderom

Het autoritaire systeem van leiderschap heeft zichzelf opgeblazen

Het autoritaire systeem van leiderschap heeft zichzelf opgeblazen

Heeft de stijl van leidinggeven van President Obama van de Verenigde Staten van Amerika ook in Nederland volgelingen? "Als ik naar de vaderlandse politiek kijk, zie ik niemand die als lichtend voorbeeld voor het bedrijfsleven kan dienen",aldus Prof. Dr. Celeste Wilderom. Ze is hoogleraar management in publieke en private organisaties bij de faculteiten Bestuurskunde en Technologie & Management van de Universiteit van Twente.


"De hele wereld houdt natuurlijk de adem in of het Obama lukt zijn positieve verhaal waar te maken", zegt Prof.Celeste Wilderom,"Maar als dat inderdaad het geval is, dan denk ik dat hij van grote invloed kan zijn op bestaande leiderschapsstijlen."
Wilderom doet al 20 jaar onderzoek naar leiderschap en organisatiegedrag."Veel leidinggevenden spiegelen zich aan het gedrag van leiders boven hen. De aanpak en uitstraling van een president of premier is dus wel degelijk maatgevend. Iedereen die voor het eerst een leidinggevende rol krijgt, zoekt houvast bij rolmodellen."

Arrogantie niet meer aan de macht
Dat de arrogantie niet langer aan de macht is, is ook zichtbaar in het aantal topmannen dat de afgelopen maanden de laan is uitgevlogen. "Het autoritaire systeem heeft zichzelf opgeblazen", constateert Wilderom. "Ik heb ook nooit begrepen hoe zoveel autoritaire personen zich zolang hebben kunnen handhaven. Dat kon alleen door ja-knikkers om zich heen te verzamelen. Ik ben er verbaasd over dat er daarvan zovelen in bedrijven rondlopen. Zeker in Nederland, waar het onderwijspeil de afgelopen decennia alleen maar is gestegen en we professionals voortbrengen die creatief, innovatief en redelijk onafhankelijk zijn. Ja-knikkers zijn kennelijk bereid om hun onafhankelijkheid op te geven in ruil voor schijnzekerheden en bonussen."
"Ook al zijn we nog zo in de ban van Obama, we blijven helaas een land waar je je hoofd niet boven het maaiveld mag uitsteken. We zijn hier gewoon niet zo leiderschaps minded. Als ik naar de vaderlandse politiek kijk, zie ik niemand die als lichtend voorbeeld voor het bedrijfsleven kan dienen."

Onderzoek naar leiderschap
Prof. Wilderom deed onderzoek naar wat werknemers verstaan onder leiderschap: "Communicatief, positief, inspirerend, dynamisch, overtuigend, besluitvaardig, vertrouwen genererend". "Ik noem deze bundeling van eigenschappen balanced leadership, omdat het gaat om de juiste balans tussen veeleisendheid en persoonlijke aandacht, waardoor een medewerker meer plezier krijgt in zijn werk en beter gaat presteren. Zulk 'balanced leadership' is in mijn ogen zeker aan te leren."
de afgelopen jaren legde Hoogleraar Wilderom samen met enkele promovendi het gedrag van verschillende categorieën managers vast op video: "Wat opvalt is dat degenen die als het effectiefst worden gezien, niet alleen goed kunnen luisteren, maar ook communicatief, diplomatiek, ethisch hoogstaand en bescheiden zijn. Ze zijn wel degelijk richtinggevend en veeleisend, maar ook transparant. Het is vooraf duidelijk waar ze voor staan."

Dit is een met toestemming van Management Team gemaakte samenvatting van een artikel dat eerder verscheen in MT. U kunt het artikel  in zijn geheel lezen met deze >> link  naar de MT-site .

 
 

Bookmark and Share

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

* :
* :
* :
   
* :