Riens Meijer
Veranderingseconoom

Laten we ons in 2010 gedragen als verantwoord ondernemer

Nieuwjaarswens van Ronald van de Hoff

De huidige crisis is feitelijk het bankroet van het kapitalisme. Het maakt ons duidelijk dat er alleen maar rijkdom verschoven is van de armen naar de rijken. Het moderne kapitalisme exploiteert ook de natuurlijke bronnen, zonder deze aan te vullen of te vervangen, dus dat is niet echt een houdbaar model. Iets wat wij een democratie noemen is een slap aftreksel geworden van de essentie van het woord “demos” (=volk) en “krateo” (=heersen). We hebben als volk helemaal niets meer in te brengen. Het bedrijfsleven, van uitgevers tot autofabriekanten, van huizenbouwers tot farmacieproducenten hebben geen oplossingen meer voor de economische problemen van vandaag. Dat geldt ook voor de politiek en de bestuurlijke structuur van ons land, van Europa en van de Westerse wereld.

Duurzame samenleving
Ik en vele mensen om mij heen, willen volgend jaar echt werk maken van een duurzame samenleving. Het gaat hierbij om 3 elementen:
-Voorzien in de feitelijke behoefte van mensen.
-Voldoende over laten voor toekomstige generaties.
-Een samenleving waarbij ieder individu de kans heeft zichzelf te ontwikkelen in alle vrijheid, in een omgeving die in harmonie is met zijn omgeving.

En als ik dan op 7 november j.l. het verhaal zie op Tros Radar, waarin diverse Amsterdamse toprestaurants ‘diervriendelijke’ eendelever serveren, die helemaal niet diervriendelijk blijkt te zijn en wanneer ik dan vervolgens het slappe gedraai zie van die restaurant managers hierover, word ik niet vrolijk.

Afwassen zonder pauze
Wanneer ik van een 17 jarig nichtje hoor dat ze bij een collega horecaondernemer in Zeist moet afwassen van 17.00 tot 01.00 uur ‘s nachts, zonder pauze en onder het horeca CAO loon betaald krijgt (die is dus nu wel weg daar!), dan schaam ik me als horeca ondernemer de ogen uit de kop voor onze bedrijfstak.

Mag ik de wens uitspreken dat we ons in 2010 nu eens als verantwoorde ondernemers gaan gedragen?

Ronald Van den Hoff  is horeca- en internetondernemer, en trendwatcher.

De intrigerende toekomstvisie van Van den Hoff heeft hij vastgelegd in een visuele presentatie, die u hier >>  kunt zien.

Bookmark and Share

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

U kunt geen reacties meer plaatsen op dit artikel.