Riens Meijer
Veranderingseconoom

Het nieuwe werken en het klimaat

Door Steven Kop

Naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen heb ik op 10 december jongstleden een presentatie gegeven aan de nederlandse top voor duurzaamheid. Deze top is bijeen gekomen in Utrecht bij Seats2Meet. In zeven minuten tijd heb ik het publiek uitgelegd wat Het nieuwe werken inhoudt en welke bijdrage Het nieuwe werken kan leveren aan de klimaat-problematiek.
Naar mijn mening is de fysieke afstand tussen werk en privé één van de belangrijkste oorzaken van het fileprobleem. Hiernaast zorgt het heen en weer reizen ook voor veel CO2.

Afstand naar werk was klein

Dit was in het jager-/verzamelaarstijdperk toch anders. Zelfs in de industriële maatschappij was de afstand tussen werk en privé relatief klein. De arbeiders in die tijd woonden voornamelijk rond de fabrieken. Nu, in de informatiemaatschappij, wonen we niet meer naast het kantoor. Conclusie: veel werkers moeten lang reizen om aan het werk te kunnen gaan.

Het nieuwe werken

Het nieuwe werken kan helpen om de afstand tussen werk en privé te verkleinen. Werknemers krijgen steeds meer vrijheid en flexibiliteit om zelf te kiezen waar ze hun werk het meest productief en efficiënt uit kunnen voeren.

Feitelijk heb je in deze situatie drie oplossingen:

Een nadeel van werken in een centraal kantoor is het reizen. Een nadeel van een situatie waar veel mensen gaan thuiswerken is dat er relatief meer warmte en energie verbruikt wordt dan wanneer men één grote ruimte deelt.

Volgens mij is de ideale plek om te werken een zogenoemde lokale 'hub' (bijvoorbeeld Seats2Meet). Dit is een plek waar lokale werknemers en ondernemers met de fiets of openbaar vervoer heen gaan om daar te werken. Hierbij deel je de energie, je hoeft niet lang te reizen en je ontmoet bovendien veel mensen.

Steven Kop van Productivity Partners is oprichter van de community Het Nieuwe Werken. Daarop ook een powerpoint over het nieuwe werken