Riens Meijer
Veranderingseconoom

Tweetalige opvoeding verhoogt hersencapaciteit

Tweetalige opvoeding verhoogt hersencapaciteit

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft d.m.v. hersenscans kunnen aantonen dat een tweetalige opvoeding veel voordelen met zich meebrengt.  Na een proefproject van een aantal jaren in Brusselse basisscholen kwam Professor Van De Craene tot een aantal verrassende conclusies.

Vroeg beginnen
Tweetalige kinderen zouden onder andere minder inspanning moeten leveren voor een eenvoudige reken- of tekenopdracht dan de kinderen die slechts één taal beheersen. Volgens de onderzoekers van de VUB moeten hersenen actiever zijn tijdens lessen in een andere taal. Zoals atleten die sterker worden door te trainen, presteren hersenen namelijk beter als ze extra geprikkeld en uitgedaagd worden. Opvallend is dat meertalig onderwijs niet alleen positieve effecten heeft op de verwerving van die tweede taal, maar ook op de taalvaardigheid van de moedertaal. Zo zou je door het spreken van twee talen geen hersencapaciteiten verspillen, maar net verhogen.  Uit deze studie blijkt nogmaals dat je met het aanleren van meerdere talen zo vroeg mogelijk begint.

Verhoging beroepskansen
“Ik word al vanaf mijn geboorte tweetalig opgevoed. Mijn moeder spreekt Frans en mijn vader Nederlands. Doordat ik de twee talen vlot spreek valt het me op dat ik veel makkelijker contacten kan leggen en volgens mij is het alleen maar voordelig op je CV,” zei Kelly Driesen.

“Mijn mama sprak tegen mij en mijn zus vanaf mijn 1jaar deeltijds Nederlands. Ik denk dat het spreken van meerdere talen je enorm kan helpen. Als ik kijk naar mijn neven en nichten uit Wallonië die een job zoeken, hebben ze het moeilijker omdat ze het Nederlands minder goed beheersen als wij," aldus Pauline du Pré.

Bron en © 2009: StampMedia

 

Bookmark and Share

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

U kunt geen reacties meer plaatsen op dit artikel.