Riens Meijer
Veranderingseconoom

Oplossing voor crisis ligt bij consument

Oplossing voor crisis ligt bij consument

”Geld is een verslaving, de wereld gaat eraan ten onder.” Althans, dat vindt succesondernemer én idealist Ruud Koornstra. ”Iedereen kan in zijn eigen vakgebied verschil maken, we moeten stoppen met verspillen. Alleen op die manier kunnen we de crisis oplossen.” Volgens Koornstra moeten we ons denkpatroon revolutionair aanpassen. Ruud Koornstra vertelt dit in een interview op de interneteditie van de Telegraaf.

Ruud Koornstra is een van de oprichters van het vernieuwingsbedrijf Tendris  en ontwikkelde drie jaar geleden onder andere een energiezuinige lamp die momenteel de wereld verovert. Met meerdere duurzame producten heeft Koornstra's Tendris wereldwijde bekendheid verworven.

Denkpatroon revolutionair aanpassen
Volgens Koornstra moeten we ons denkpatroon revolutionair aanpassen. ”Het is belangrijk dat we oude beslissingen gaan heroverwegen. Iedereen kan in zijn vakgebied verschil maken en alleen daarmee kunnen we de financiële crisis oplossen. Geld is een verslaving, als we alleen aan geld denken, gaat de wereld ten onder. Ik stapte als televisiemaker heel bleu in de wereld van verantwoord ondernemen en kijk waar ik nu met Tendris sta. Ik ben geen goeroe, geen econoom, maar ik ben een ervaringsdeskundige. Als Ruud de boerenlul het kan, kan iedereen het. Het is belangrijk dat we stoppen met het verspillen van geld, grondstoffen, de natuur, mensen en energie. Draai bijvoorbeeld de kraan dicht als je aan het tandenpoetsen bent, het is zo simpel en je leven wordt er heus niet slechter van. 98 Procent van ons systeem bestaat uit verspilling, daar moet verandering in komen.”

Economie implodeert
"De grootste klap in de financiële crisis gaat nog komen. De banken blokkeren de kredieten voor ondernemers, waar zijn ze mee bezig?” Koornstra vindt dat de huidige economie een grote zeepbel is. ”Duurzame projecten worden vanuit de overheid flink gestimuleerd, dat juich ik van harte toe. De bpm voor elektrische personenauto's is gelukkig afgeschaft, omdat men ziet wat voor voordelen dit met zich meebrengt. Maar, als een ondernemer met een goed en zelfs duurzaam idee bij de bank aanklopt, zit daar altijd iemand achter een bureau die er sceptisch tegenaan kijkt. Niemand durft nu beslissingen te nemen, terwijl dat juist nu nodig is. De banken houden zich angstvallig vast aan de oude economie terwijl die langzaam maar zeker implodeert.”

Dit zijn hoofdpunten uit een interview dat eerder verscheen op de interneteditie van De Telegraaf, dat u hier >> in zijn geheel kunt lezen

Bookmark and Share

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

U kunt geen reacties meer plaatsen op dit artikel.